פעוטון – מרכז מילמן חיפה

>>> לקריאת מכתב המלצה מפעוטון מילמן, לחצו כאן <<<

***

פרוייקט משותף עם פרופ' רחל זבה

פעוטון מילמן בחיפה הינו פעוטון לפעוטות (בני שנה עד 3) המופעל על ידי עמותת נצר המטפלת בילדים עם קשיי תקשורת על הספקטרום האוטיסטי.‬

בתמונות שלפניכם תוכלו לראות תיעוד של תהליך תכנון של חצר גן לילדים אוטיסטים, החל מצביעת הקירות ועד חנוכת הגן, וכל זאת בזמן מאוד קצר.

***

קיבלנו את הגן כאשר הצבעים סגול וצהוב (שהם צבעי אזהרה מזיהום רדיואקטיבי) שלטו גם בכניסה לגן וגם בחצר.

הכניסה לגן
חצר הגן

חצר הגן היתה מחופה בחיפוי אספלט למעט משטח גומי מתחת למגלשה שכבר לא היה גמיש ולא ספג זעזועים של נפילות כנדרש, אלא היה קשיח כמו אספלט.

בחצר היה שטח טבעי מחופה באדמה עם צמחיה שגדלה פרא. השטח היה מגודר ולכן לא היה בו כמעט שימוש.

השטח הטבעי והמוזנח בחצר הגן

התכנון, שנעשה במשותף עם פרופ' רחל זבה מהטכניון, אמור היה להרגיע את המקום בצבעי הסביבה, להתאימו לילדים המיוחדים שבמקום ולנצל גם את השטח הטבעי כאיזור משחק של הילדים.

שרטוט של תכנון החצר

התכנון הסתמך על מבנה חצר הגן מבחינת סככות, מתקנים, קירות, אך נוספו עוד בניות של ספסלים, שיש, כיור, דק ביציאה מהפעוטון, דק מתחת לסככה והקטנה של ארגז החול. כמו כן הוסדרה הגדר המפרידה בין שני חלקי החצר עם שער מסודר כך שניתן להיכנס אל החלק הטבעי ביתר קלות.

בשלב הראשון נצבעו הקירות והגדרות בגווני ירוק על יד סטודנטים מתנדבים מהטכניון. הכוונה היתה להבליע את הקירות המאסיבים והגדר הגבוהה בצבעי הסביבה.

צביעת הקירות והגדר על ידי סטודנטים מתנדבים מהטכניון

לאחר מכן נוקה השטח הטבעי, נגזמו העצים והשיחים שהכניסו אור לשטח שהיה מקודם מאוד אפל וקודר.

ניקוי השטח הטבעי

במקום אדני הפלסטיק הצבעוניים ששימשו לעצירת סחף האדמה, נבנתה טרסה של צמיגים שמולאו בחול ונשתלו בהם צמחים.

טרסה מ-3 שכבות של צמיגים

בית העץ שהיה בחלק התחתון של החצר, שופץ והותאם לתקן 1498 של מתקני משחקים, והותקן במקומו החדש בחלק העליון והטבעי של החצר.

נבנו שני ספסלים מבלוקים עם ציפוי שיש, שיוכלו לשמש גם כספסלי ישיבה וגם כשולחנות עבודה לילדים ליצירה בצבע למשל. חשוב לציין שבפעוטון הזה יחס הילדים מול המבוגרים הוא 1:1 ומספר פעמים בשבוע גם ההורים נמצאים בגן, כך שישנם מבוגרים רבים המסתובבים בחצר. ספסל אחד נבנה במשולב על אדנית צמחים.

ארגז החול הבנוי, שהיה גדול מדי עבור מספר מועט של ילדים הנמצאים בגן, הוקטן בעזרת לוחות בולדק (דמוי עץ) ונבנה עליו משטח (דֶק) וכן מדרגות לכיוון השטח הטבעי. החומר שנבחר, בולדק, הינו חומר שרובו סינטטי ורק חלקו עשוי עץ. חומר זה אינו מצריך טיפול כלשהו ועמיד בפני פגעי מזג האוויר לאורך שנים רבות. היות ומדובר במבנה ציבורי ולא במבנה פרטי, נושא התחזוקה היה מאוד חשוב כאן.היציאה מהפעוטון היתה ישירות דרך שתי מדרגות, שזה אינו בטיחותי, ולכן הוחלט לעשות משטח הגבהה ביציאה מהפעוטון.

שטח החצר כוסה ביריעות דשא סינטטי של חברת דשא עוז, כאשר השטח מתחת למתקן המנהרה (שנצבעה) והמגלשה (שהוחלפה מטעמי בטיחות) כוסה קודם כל במשטח גומי (מסוג SmartPlay) בעל כושר בלימת זעזועים העומד בתקנים של מכון התקנים, ורק לאחר מכן כוסה בדשא סינטטי

מרבדי הדשא, הבאים בגליל, מחוברים למשטח מתחתם רק בשוליים, ולכן, על מנת להעמיד את סיבי הדשא ולהצמיד את המרבדים למשטח מתחתם, מפזרים עליהם חול ולאחר מכן עוברים עם מכונה שמחדירה את החול בין הסיבים.

פיזור חול על מרבדי הדשא
מכונה המחדירה את החול בין סיבי הדשא הסינטטי

שיפוץ חצר הפעוטון הסתיים באוגוסט 2010

תם ונשלם…

מה צריך בשביל תכנון גן משחקים מאוזן המותאם לקהל היעד?

***